Delftse studenten zochten naar een meer efficiënte ‘compostering’ voor het begraven lichaam”. Begraven blijkt vervuilend en milieubelastend door (vreemde) stoffen in ons lichaam die na het overlijden in de grond terecht komen. Ze ontwikkelden een “levende” grafkist die dit probleem oplost. Met de startup “Loop” willen zij een verandering in het begraven teweeg brengen. Zij ontwikkelden een doodskist die het lichaam verteert en giftige stoffen omzet in gezonde voedingsstoffen voor de bodem.
Één met de Natuur?Het doel van de startup is om overledenen één met de natuur te laten worden. De doodskist die de startup ontwikkelde is een grafkist die gemaakt is met levend mycelium. Mycelium voor wie het niet weet is groeit meestal onder de grond en is een schimmel die leeft in en tussen de wortels van bomen en planten. De biologie zegt dat schimmels een belangrijk onderdeel vormen van de natuurketen. Dode stoffen van zowel dierlijke als plantaardige oorsprong worden omgezet tot bruikbare stoffen voor het bodemleven dat weer zorgt voor plantengroei. Je kunt mycelium gerust de recycler van moeder natuur noemen. In feite is Mycelium een giga groot netwerk van schimmeldraden dat essentieel is voor het bodemleven. Mycelium kan zelfs milieubelastende stoffen als olieën, plastics en zware metalen transformeren tot gezonde stoffen. Van Dood tot Nieuw levenDoor de unieke eigenschappen van Mycelium lost een doodskist van dit materiaal in de grond in zo’n dertig dagen op. Normaal duurt het een jaar of tien eer een begraven lichaam verteert is. Met de Living Cocoon duurt dit twee tot drie jaar. Door mycelium zal het lichaam sneller composteren en zullen schadelijke stoffen van en in ons lichaam geneutraliseerd worden. In plaats dat het begraven lichaam de aarde belast en vervuilt wordt het een verrijking voor de aarde en voeding voor nieuw leven. Interesse in persoonlijke uitvaarten, begrafenissen en grafmonumentenEr is al een groot aanbod van verschillende soorten kisten. Dat varieert van de standaard kist in verschillende soorten en kwaliteiten hout tot lijkwades van vilt. Ook zijn er zelfs kartonnen kisten. Er is behoefte aan nóg een kist? Volgens Cissy van Winden directrice van uitvaartverzorging MargotSiebenlist (www.margotsiebenlist.nl) is een sprake van een toegevoegde waarde: deze kist maakt begraven minder milieubelastend. Volgens van Winden is de trend om alles rondom de dood unieker en persoonlijker te maken. Vrijwel iedere uitvaarten is inmiddels min of meer persoonlijk. Zij ziet in haar praktijk dat nabestaanden het belangrijk vinden om actief bij de uitvaart betrokken te worden en vaak zelf mee willen helpen. Deze trend van meer persoonlijk zie je ook vaker terug bij de keuze voor een grafsteen of grafmonument.
Persoonlijk gedenkteken, grafmonument of grafkunst.Grafzerken en grafstenen zijn in meerderheid nog steeds standaard en van steen gemaakt. Maar de trend is meer persoonlijk, uniek en zelfs artistiek. Grafkunst is onder een select publiek populair.
Dood in een levende kistIedereen kent de standaard doodskist van hout in verschillende uitvoeringen en prijsklassen. Maar zijn ook alternatieven. Vaak goedkoper, creatiever en persoonlijker. Een lijkwade (die van stof of vilt is gemaakt) is misschien wat meer confronterend, maar oogt minder benauwend dan een dichte kist. Een grafkist die gemaakt is van gevlochten wilgentenen heeft een vriendelijke open uitstraling en is als kist minder milieubelastend. Er zijn ook kisten die van Nederlands hout zijn gemaakt. Een goede keuze voor mensen die begaan waren met het milieu. Maar de levende doodskist Living Cocoon helpt als enige kist tot nu toe om het lichaam op verantwoorde wijze snel terug te laten keren als voeding voor de natuur. Deze bijzondere en innovatieve grafkist is inmiddels in gebruik en de nabestaanden reageren positief. U kunt de kist via uw uitvaartverzorger bestellen. Of kijk op https://www.loop-of-life.com voor meer info en de bestelmogelijkheden. Jeroen StokDit artikel werd geschreven door Jeroen Stok. Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. Het maken van een grafmonument is namelijk mooi maar ook emotioneel lastiger. Het betekent voor nabestaanden veel meer dan een “gewoon” kunstwerk.
Memorabel Afscheidsmonumenten – Jeroen Stok Moezelstraat 72 8226LB Lelystad 06-49 351 338
|
Kom in contact met deze adverteerder |
https://www.memorabel.nl/ |