Linkstrategy
Image default
Aanbiedingen

Leuke ideeën voor het ontwerp van speeltuinen

Speeltuinen zijn een belangrijke plek voor kinderen. Het is niet alleen een ontmoetingsplek voor met hun vriendjes, maar ook een plek om nieuwe vrienden te maken. Bovendien kunnen ze hier al hun energie kwijt en is het goed voor hun motorische en sociale ontwikkeling. Kortom, een speeltuin mag in geen enkele wijk ontbreken. Voor de indeling van een speeltuin zijn er echter veel verschillende mogelijkheden. Hier lees je een aantal algemene punten waarop gelet moet worden en vind je een paar ideeën voor ontwerpen.

Let hier in ieder geval op

Bij het ontwerp van een speeltuin is het allereerst belangrijk om in de specifieke wijk de gemiddelde leeftijd en de afwijkingen hiervan in kaart te brengen. Zo kun je de speeltuin perfect op de doelgroep afstemmen. Kijk vervolgens ook naar wat er al in de buurt is. Het is natuurlijk leuk als alle speeltuinen eenzelfde stijl hebben, maar zorg ook voor genoeg afwisseling. Neem de natuurlijke omgeving ook zeker mee in je ontwerp. Misschien is er al een zandvlakte of staan er al picknickbankjes, dit kun je dan in de nieuwe speeltuin verwerken.

Educatieve speeltuin

Een speeltuin is er niet alleen voor het plezier, maar heeft ook een educatieve waarde. De kinderen kunnen hun motoriek met de verschillende speeltoestellen verbeteren. Dit gaat geheel onbewust. Op een klimrek kunnen de kinderen bijvoorbeeld een spannend spel verzinnen, terwijl ze toch iedere keer weer alle hindernissen begaan. Ook kunnen de kinderen met interactieve speeltoestellen hun kennis opfrissen of hun geheugen trainen. Denk bijvoorbeeld aan een interactief memoryspel of een interactieve dans- of beweegboog.  

Natuurlijke speeltuin

Door natuurlijke elementen toe te voegen, ontstaat er een natuurlijke speeltuin. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende elementen zoals water, aarde, vuur en lucht. Hoe kun je deze in de speeltuin verwerken? Ook een blotevoetenpad doet het vaak goede bij de kinderen. Hier kunnen ze spelenderwijs de natuur ontdekken. Tot slot draag het gebruik van natuurlijke materialen ook bij aan de uitstraling van de natuurlijke speeltuin.

Themaspeeltuin

Denk ook eens over het idee na om de speeltuin in een bepaald thema te ontwerpen. Leuke thema’s zijn bijvoorbeeld: Ridders en prinsessen; onderwaterwereld; dino’s; verkeer of bos. Je kunt de speeltoestellen in dit thema laten maken. Bovendien mogen decoraties in dit thema niet ontbreken. Denk aan kabouters, vissen of dinosauriërs.  

https://www.yalp.nl/