Linkstrategy
Image default
Architectuur

Ruiten op het dak

Het klinkt gek om ruiten op het dak te plaatsen maar het wordt al eeuwen in de architectuur gebruikt. Vroeger werd het vooral in landhuizen en grote villa’s toepast maar in de moderne tijd hebben normale huizen het ook steeds vaker.  Ruiten op het dak staand bekend onder de naam lichtstraat en dit is omdat ze licht doorlaten.

Wanneer er een lichtstraat geplaatst wordt komt er meer licht naar binnen doordat een deel van het plafond dan uit glas bestaat. Het glas wordt op zijn plek gehouden door een frame van hout of aluminium. Vroeger was het vooral hout maar sinds aluminium is dit veranderd omdat aluminium de lichtstraat veel lichter maakt. De druk op de rest van het dak en plafond moet natuurlijk minimaal blijven en hier is een lichtstraat van aluminium en glas het beste.

Ook als een woning geen lichtstraat heeft is het wel mogelijk om het te laten bouwen. Hiervoor zal een bouwbedrijf of aannemer een gat in het dak snijden. Als dit gedaan is komt de lichtstraat in het gat en vervangt zo een deel van het dak. Tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker bij bestaande woningen omdat het goedkoper is geworden om een lichtstraat te laten bouwen.

luxlight.eu/

vlakkelichtkoepel.nl/