Linkstrategy
Image default
Onderwijs

Cultuur en kunst in de basisschool, maak er een dagproject van

Dagprojecten kunst en cultuur, ook voor de basisschool

Een jaarlijks terugkerende vraag als het gaat om activiteiten voor school is: wat gaan we dit jaar bieden? Welke schoolactiviteiten dragen het beste bij tot de algemene ontwikkeling van jonge kinderen? In de bovenbouw hebben leerlingen vaak inspraak in het activiteitenprogramma. Ze komen makkelijk zelf met voorstellen. In de basisschool is het wat moeilijker. Als schoolhoofd of team van docenten moet je vaak zelf beslissen wat er op het programma komt. Dagproject op basisschool is een gelegenheid om kunst en cultuur op een georganiseerde manier aan de man te brengen bij jonge leerlingen. Maar hoe organiseer je dit precies?

Dagproject op basisschool organiseren

Bij een dagproject kun je twee kanten uit. Ofwel organiseer je een dagproject per klas, ofwel ga je met de hele school een dag aan cultuur en kunst doen. Zo kun je per klas bijvoorbeeld werken rond een bepaald thema. Denk aan het maken van een life magazine, het maken van een theatervoorstelling of het maken van een film. Thema’s als racisme of milieu zijn heel actueel en doen leerlingen nadenken over wat er zich in de wereld afspeelt. Of er kan bijvoorbeeld een bezoek gebracht worden aan een museum, waarbij de kinderen gericht begeleid worden. Een andere mogelijkheid voor een daproject op de basisschool is verschillende workshops organiseren, die allemaal bijdragen tot een prachtige voorstelling. Een theatershow in elkaar steken waarbij zowel aan costuums als aan decor, zang, dans en regie wordt gewerkt, is een hele uitdaging. Toch lukt het met de juiste begeleiding!

Goed overleggen, succes verzekerd

Ben jij van plan om in je basisschool een dagproject cultuur en kunst te organiseren? Overleg goed. Hou bijvoorbeeld een brainstorm met je docenten. Of vraag aan de kinderen waar hun interesses liggen en ga hierrond werken. Je komt met je voorstellen bij de organisator van de workshops en het dagproject. Zij geven je vaak ideeën waar je misschien zelf niet had aan gedacht. Als schoolhoofd is het altijd spannend om een dagproject op het programma te zetten. Wil je ook een publiek, bijvoorbeeld ouders of inwoners van de gemeente? Dan wordt het nog spannender. Ga jij met je school deze uitdaging aan?

https://kleinkunstig.nl