Linkstrategy
Image default
Aanbiedingen

Chateaubriand: nu ook lekker voor thuis

Heb je zelf thuis wel eens chateaubriand klaargemaakt? Of heb je het enkel eens op de menukaart in een restaurant gezien? Het klinkt zo heerlijk luxe en zo smaakt het ook! Toch kun je chateaubriand ook gemakkelijk thuis klaarmaken. Hier lees je er meer over.

Wat is chateaubriand?

Chateaubriand is een stuk rundvlees, afkomstig van de ossenhaas. Het is het grootste gedeelte van de ossenhaas, waardoor het vaak een flink stuk vlees is die gemakkelijk te delen valt met een gezellig gezelschap. Het vlees is van zichzelf erg mals, omdat de ossenhaas een deel van het rund is wat niet veel in beweging is. Ook is chateaubriand erg smaakvol.

Verschillende runderen

Je kunt een chateaubriand van verschillende runderen krijgen. Zo kun je chateaubriand van het Black Agnus rund eten of bijvoorbeeld van het Blonde D’Aquitaine rund. Beide runderen zijn hartstikke lekker. Wanneer deze runderen met graan worden gevoerd zal er een groter vetlaagje op de chateaubriand zitten. Dit zorgt voor extra smaak.

Hoe bereid je chateaubriand?

Om chateaubriand thuis te bereiden heb je enkel een pan, oven of barbecue nodig. Je kunt de chateaubriand in de pan grillen en gaar laten worden. Ook kun je ervoor kiezen om de chateaubriand in de oven te laten garen. Als je de oven gebruikt, dan is het handig om de chateaubriand eerst even kort in de pan te grillen met wat gesmolten boter, voordat je het de oven in doet. Ook op de barbecue doet de chateaubriand het erg goed. Voor een gezellige zomerse avond kan het extra leuk zijn om de barbecue aan te zetten. Wanneer je chateaubriand op de barbecue braadt, schroei het stuk vlees dan eerst even dicht op het heetste gedeelte van de barbecue. Dit zorgt voor een lekker knapperig randje. Vervolgens kun je de chateaubriand laten garen op het koelere gedeelte van de barbecue.

Handig om te weten

Hoewel het niet moeilijk is om chateaubriand te bereiden, zijn er nog wel een aantal dingetjes die handig zijn om te weten. Zo is het bijvoorbeeld erg handig om het vlees eerst even uit de koelkast te halen en op kamertemperatuur te laten komen, voordat je het gaat bereiden. Meestal is een klein uurtje hiervoor voldoende. Ook is het een goed idee om met een kernthermometer de kerntemperatuur op te meten van de chateaubriand wanneer je hem aan het opwarmen bent. Als je een rosékleurig stukje vlees wilt, dan moet de kerntemperatuur rond de 50 graden liggen. Voor een mediumgebakken chateaubriand heb je een kerntemperatuur van rond de 60 nodig. Ver daarboven is niet nodig: de overheerlijke smaak van de chateaubriand kan dan verloren gaan.