Linkstrategy
Image default
Financieel

Startershypotheek voor 4 personen is de redding op de woningmarkt

Een startershypotheek kan een goede optie zijn voor mensen die voor het eerst een huis willen kopen. Het kan echter moeilijk zijn om als individu een hypotheek te krijgen, vooral als je een laag inkomen hebt of weinig spaargeld. In dat geval kan het aantrekkelijk zijn om een startershypotheek af te sluiten met een groep van maximaal 4 personen.

Omdat de huizenmarkt het onmogelijk maakt om startende huizenzoekers aan een woning te helpen is een startershypotheek tot aan 4 aanvragers de oplossing.  In dit artikel bespreken we de voordelen en nadelen van een startershypotheek met 4 personen.

Voordelen startershypotheek

Meer kans op een goedkeuring als je met 4 personen een huis koopt. Als je samen met anderen een startershypotheek aanvraagt, heb je meer kans op goedkeuring van de geldverstrekker. Dit komt omdat de inkomens en vermogens van alle aanvragers bij elkaar worden opgeteld. Als gevolg hiervan is de kans groter dat de geldverstrekker uiteindelijk akkoord gaat met de hypotheekaanvraag.

Meer financiële mogelijkheden als je met 4 personen een huis koopt. Doordat je samen met anderen een hypotheek afsluit kan je meer geld lenen dan wanneer je als individu een hypotheek afsluit. Dit betekent dat je misschien een groter huis kunt kopen dan je anders zou kunnen veroorloven. Met 4 starters kan je vaak tot €800.000,- aan hypotheek krijgen als de inkomens modaal zijn.

Minder financiële lasten

De lasten van de hypotheek worden verdeeld over de verschillende aanvragers. Hierdoor wordt de financiële last voor elk individu lager. Iedereen wordt wel voor een gelijk deel eigenaar van de woning. Als de hypotheek niet afbetaald wordt dan is iedereen wel 100% aansprakelijk voor de totale hypotheeksom.

Betere verdeling van risico’s

Doordat de hypotheek verdeeld wordt over meerdere personen, wordt het risico ook verdeeld. Dit betekent dat als één persoon de hypotheek niet kan betalen, de anderen kunnen bijspringen. Je moet elkaar dus wel goed kennen. Maak goede afspraken vooraf m.b.t. betalingen. Wat gebeurd er als iemand een uitkering ontvangt?

Nadelen van startershypotheek 4 personen

Als je samen met anderen een hypotheek afsluit, heb je minder controle over de woning. Bijvoorbeeld, als één van de mede-eigenaren besluit om te verhuizen, moet je ook je deel van de woning verkopen, tenzij de anderen bereid zijn om jouw deel over te nemen. Mocht de hypotheek niet passen op 3 personen dan zal de woning verkocht moeten worden.

Als je samen met anderen een hypotheek afsluit, moet je rekening houden met de financiële situatie van de anderen. Hierdoor kan het moeilijker zijn om beslissingen te nemen over de woning, zoals het nemen van een extra lening of het renoveren van de woning.

Voorkom onenigheid en maak goede afspraken

Als er onenigheid ontstaat tussen de mede-eigenaren, kan dit leiden tot spanningen en zelfs juridische geschillen. Het is daarom belangrijk om duidelijke afspraken te maken over de verdeling van de hypotheek en de woning. Als je samen met anderen een woning koopt, moet je rekening houden met de privacy van anderen. Bijvoorbeeld, als één van de mede-eigenaren besluit om een kamer te verhuren, kan dit invloed hebben op de privacy van de anderen. Normaal gesproken is het verboden om een kamer te verhuren als er een hypotheek op de woning zit.

Maak ook goede afspraken over de duur van minimaal samenwonen in deze woning. Leg elkaar dit op. Zorg er voor dat er nooit verassingen kunnen komen. Wilt u met 4 personen een huis kopen voor 3 of 4 jaar dan moet u zich zelf afvragen of dit wel verstandig is. U maakt namelijk kosten. Zijn deze kosten de moeite waard? Overweeg samen en maak met 3 of 4 personen goede transparante afspraken.

Huis kopen met ouders tot 4 personen

Samen met ouders een huis kopen is een fenomeen dat steeds vaker voorkomt. Koop je een woning samen met ouders dan weet je in ieder geval wat je aan elkaar hebt. Ga altijd voordat je samen met vrienden, ouders of familieleden samen en huis koopt naar de notaris. De notaris kan u goed adviseren en zaken regelen. Ook een fiscalist is belangrijk als u samen een startershypotheek koopt.

Voor een starter is het fiscaal meestal makkelijker. Voor iemand die een doorstromer is moet er goed worden opgelet met het hypotheekverleden in verband met de hypotheekrenteaftrek. Hypotheken voor starters of doorstromers tot 4 personen is de redding op de woningmarkt. Eindelijk is het mogelijk om dan toch maar een huis te kopen.